Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2017 13:21 - интервю с трима австрийски снайперисти
Автор: megavselena Категория: История   
Прочетен: 2461 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Журналистът Уиндхофнер интервюира трима снайперисти индивидуално. Те се обозначени с А, Б и В. И тримата са служили в Трета Планинска Дивизия в някогашната германска армия. С уважение към техните личности, моля отбележете следващото:

А. Матиас Хетзенауер от Тирол, сражавал се на Източния фронт от 1943 до края на войната и с 345 потвърдени попадения е най-успешният немски снайперист.

Б. Сеп Алербергер от Залцбург, сражавал се на Източния фронт от Декември 1942 до края на войната и с 247 потвърдени попадения е втория по успех немски снайперист.

В. Хелмут Винрсбергер от Стирия, сражавал се на Източния фронт от Септември 1942 до края на войната и има 64 потвърдени попадения /след като е ранен той служи известно време като инструктор в снайперски тренировъчен курс/


*****************************************
1 Какво оръжие сте ползвали?

А. К98 с оптика с 6 кратно приближение. Г43 с оптика с 4 кратно приближение.

Б. Трофеен руски Мосин Нагант снайперски /с оптика/, не мога да си спомня приближението. К98 с оптика с 6 кратно приближение.

В. К98 с оптика с 1.5 кратно приближение. К98 с оптика с 4 кратно приближение. Г43 с оптика с 4 кратно приближение.

2 Каква оптика сте ползвали?

А. С 4 кратно приближение беше достатъчна за разстояние до 400 метра, с 6 кратно приближение беше добра до 1000 метра.

Б. Ползвах 2 години трофеен руски снайпер с оптика, постигнах добри резултати. Оптиката с 6 кратно приближение монтирана на К98 беше добра.

В. С 1.5 кратно приближение не беше достатъчна. С 4 кратно приближение беше достатъчна и се доказа като добра.

3 Какво е мнението ви за увеличаване на приближението на вашите оптически мерници?

А и Б. Оптиката със 6 кратно приближение беше достатъчна. Не е необходима с по-голямо приближение. Нямам опит с оптически мерник с по-голямо приближение.

В. С 4 кратно приближение е достатъчна.

4 До какво разстояние можете да уцелите следните мишени без да пропуснете?

А. Глава до 400 метра. Гърди до 600 метра. Изправен човек до 700-800 метра

Б. Глава до 400 метра. Гърди до 400 метра. Изправен човек до 600 метра

В. Глава до 400 метра. Гърди до 400 метра. Изправен човек до 600 метра

5 Тези разстояния само за вас ли се отнасят /най-добрите снайперисти/ или за по-голямата част от снайперистите?

А и Б. Само за най-добрите снайперисти.

В. За мен лично, както и по-голямата част от снайперистите. Някой изключителни снайперисти могат да улучат и на по-големи дистанции.

Б добавя: Абсолютно сигурно попадение е възможно за дистанций до 600 метра.

6 Какво е най-голямото разстояние на което сте стрелял и по каква цел, размер?

А. Приблизително 1000 метра. Изправен войник. Сигурно попадение не е възможно, но е необходимо, предвид обстоятелствата според процедурата да се забави врага който не е защитен дори и на тази дистанция. Или вишестоящият иска да се увери, че е възможно.

Б. 400 до 700 метра.

В. Приблизително 600 метра, рядко повече. Аз обикновенно изкачвах докато целта приближи възможно най-много за да имам по-голям шанс да я уцеля. Също така и потвърждението за успешен изстрел е по-лесно. Ползвах Г43 приблизително до 500 метра, заради по-слабата му точност.

7 Колко втори изстрела /Допълнителни изстрела/ са ви необходими на всеки 10 улучени цели?

А. Почти никога не са ми необходими

Б. Един до два. Вторият изстрел е много опасен когато вражеските снайперисти са в зоната на действие. /б.р преводача - тоест за да порази 10 цели той прави 11 до 12 изстрела или около 90 % ефективност!/

В. Един до два в повечето случаи.

8 Ако имахте възможност кое оръжие щяхте да използвате и защо?

А. К98. От всички оръжия които достъпни тогава, той имаше най-голяма точност за постоянно ползване, също така не се чупи лесно. Г43 беше подходящ за дистанции до 400 метра. Той също така не беше особено точен.

Б. К98 беше най-доброто. Г43 беше прекалено тежко.

В. Г43 щеше да е добро оръжие, ако не се чупеше лесно и имаше точност като на К98. /б.р преводача - capacity не е използвано в смисъл за капацитет на пълнителя/

9 Днес ако имахте възможност да избирате между К98 и полу-автоматична пушка която не се чупи лесно и има същата точност като К98, кое оръжие щяхте да изберете и защо?

А. Снайперистите не се нуждаят от полу-автоматични снайпери.

Б. Щях да избера полу-автоматичен снайпер, ако теглото му не е по-голямо от на болтовата пушка.

В. Полу-автоматичен снайпер, защото има възможност да стреля по-бързо когато сме атакувани от врага.

10 Къде сте включени в състава на воиската?

И тримата са служили в снайперската група на батальон. "В" е бил командир на тази група. Те са наброявали 22 мъже; 6 от тях обикновенно са оставали в баталиона, а останалите съпровождали ротите. Наблюдението и използването на амуниции, както и успешните изстрели трябвало да се съобщават всекидневно. В началото за получавали задачите си от командващия батальона, но по-късно през войната, когато численоста на добрите снайперисти намаляла, те взели да получават задачите си от командващият дивизията. В допълнение някой точни стрелци от всеки отряд били снабдени с оптически мерник на техните пушки. Тези стрелци нямат специална тренировка, но са били способни да водят прецизна стрелба до около 400 метра и били много ефективни тъй като вършели някой от работите които преди това са изпълнявали снайперистите. Тези специално въоражени войници са служили в ротите като редовни войници.

11 Стратегия и цели?
а) Атака

А, Б и В- Винаги са двама снайперисти, единият наблюдава а другия стреля. Обичайният ред по който подбират целите - Вражеските снайперисти Операторите на вражеските тежки оръжия и командирите, или някой по-специален, след като всички важни цели са елиминирани. Позициите на анти-танковите оръдия, картечниците и т.н. Снайперистите вървели близо до атакуващите войници когато е необходимо, като елиминирали картечарите и всички цели които биха попречили на придвижването напред на воиската.

А добавя: В редки случаи аз трябваше да пресека вражеската защитна линия през ноща преди нашата атака, когато нашата артилерия щеше да започне да стреля. Аз трябваше да стрелям по вражеските командири и артилеристи, защото нашите собствени сили биха били прекалено слаби по численост и амуниции без тази подкрепа.

б) Атака през ноща:

А, Б и В - Доколкото си спомняме през ноща не се провеждаха големи атаки, снайперистите не стреляха през ноща, те са прекалено ценни.

в) Атаки през зимата:


А. Облечен бях в зимен камуфлаж и се движих зад първата редица в атаката, когато атаката се забавяше, аз трябваше да помагам, като елиминирах картечарите и артилеристите.

Б и В - Добрият камуфлаж, както и защитата срещу студ /тоест да си добре облечен/ са необходими. Не е възможно обширно нападение. /нещо ми се губи смисъла/

г) Защита

A, Б и В- Самостоятелно, без да се отделям от ротата; Стрелям по всеки, или по спец цели. Имаме голям успех по време на вражеските атаки, тъй като вражеските командири могат лесно да се разпознаят от голяма дистанция. Като следствие вражеската атака в повечето случаи се прекратява. Скоро след като се появят вражеските снайперисти ние откриваме огън по тях докато ги елиминираме. Ние също претърпявахме големи загуби. Като правило снайпериста наблюдава разрушенията за ценни цели и остава на позиция до здрач в повечето случаи. Ние често бяхме на позиция пред собствената ни линия за да се борим с врага по-успешно. Когато врага научаваше позицията ни, ние бяхме принудени останем без провизий, или подкрепления на доста предна позиция. По време на атаката на врага добрият снайперист не стреля по всяка цел която му попадне, а само по най-важните цели като командири, артилеристи и т.н.

е) Защита през ноща:

А,Б и В - Снайперистите не се ползват през ноща. Ако е необходимо те само се придвижват през ноща, за да заемат позиция.

ж) Уцелвали ли сте на лунна светлина?


A. Често ме викаха да действам когато имаше достатъчна лунна светлина, тъй като беше възможно да се уцели целта с оптика с 6 кратно приближение, но не и с механичните прибори.

Б и В - Не.

12 В какъв тип война снайпериста е най-успешен?

А. Успеха на снайперистите не се изразява в броят на свалените цели, а в щетите нанесени на врага с стрелбата по командири или други важни хора. Най-добри резултати от снайперистите се постигат по време на защита, тъй като е по лесни на забележиш целта.

Б. В защитна.

В. Най-добри резултати се постигат в продължителна позиционна война и по време на вражески атаки. Добри резултати се постигат по време на дневни действя.

13 Какъв е процента ви на успешни изстрели на различни дистанции?

А. 65% от целите са свалени до 400 метра, "В"-80% от целите са свалени до 400 метра.

А.- 30% от целите са свалени до 600 метра, "В" 20% от целите са свалени до 600 метра.

Б. Не си спомня, но по-голямата част от целите са свалени до 600 метра.

В. Стреля основно до 400 метра, заради по-голямата вероятност от успешен изстрел. След тази дистанция, попадението се потвърждава по-трудно.

14 Тези проценти само за вас ли се отнасят, или за по-голямата част от снайперистите?

А Тези проценти важат за най-добрите снайперисти. По голямата част от снайперистите могат да водят точен огън до 400 метра. Най-добрите снайперисти могат да стрелят на по-големи дистанции със същият успех, въпреки това те чакат целта да се приближи възможно най-близо.

Б. Тези проценти се отнасят за всички снайперисти които познавам лично.

В. Тези проценти се отнасят за по-голямата част от снайперистите.

15 Средно колко изстрела правите от една позиция?
а) По време на атака:


А, Б и В - колкото е необходимо.

б) По време на защита от защитена позиция:

А, Б, В - Един до три изстрела в повечето случаи.

в) По време на вражеска атака:

А, Б и В - Зависи от важните цели.

г) Срещу вражески снайперисти:


А, Б и В - Един до два изстрела в повечето случаи.

д) По време на дневни действия:

А, Б и В - Един до два изстрела са достатъчни, тъй като снайпериста не е сам.

16 Какво е особено важно в допълнение към точната стрелба?

А. По добрата тактика в детайлите печели в схватките срещу вражеските снайперисти.

Б. Тишината, добрата преценка и куража.

В. Търпението, постояннството и отличната наблюдателност.

17 От коя група хора се подбират снайперистите?

А. Само от хора които са родени за индивидуална борба като ловците, дори бракониерите, горските и т.н.

Б. Не си спомням. Аз направих 27 успешни изстрела с трофеен руски снайпер, преди да ме вземат в снайперската школа.

В. Само войници с опит на фронта, които са били отлични стрелци, обикновенно след втората година на фронта. Трябва да отговарят на различни изисквания преди да се приемат в снайперския курс.

18 В коя снайперска школа сте се обучавали?

А, Б и В - В тренировачната зона Seetaleralpe.

19 Препоръчително ли е снайпериста да има бинокъл?

А. 6х30 е недостатъчен за големи дистанции. По късно имах 10х50, който беше достатъчен.

Б. Важно е снайпериста да има бинокъл.

В. Всеки снайперист имаше бинокъл. Той беше необходим. 6х30 е достатъчен за дистанции до 500 метра.

20 Предпочитате ли перископ, който позволява наблюдение докато сте прикрит?

А. Беше доста използваем уред.

Б. Не.

В. Използвах когато намерих трофеен.

21 Ползвахте ли телескопи при позициона война?

А и В - Да, когато имах възможност. Позлзваше се взаимно от снайперистите и артилеристите.

Б. Не.

22 Какъв тип камуфлаж използвахте?

А,Б и В- Ползвах камуфлажни дрехи. Камуфлаж на ръцете, лицето, както и на оръжието през зимата.

23 Използвахте ли технически средства, за да заблудите врага?

А. Да, манекени.

Б. Да, за пример - манекен/чучело с пушка в ръцете, на която съм вързал въженце за спусъка с които да стрелям за заблуда.

В. Не.

24 Ползвали ли сте щит при позиционни военни действия?

А, Б и В - Не.

25 Какво ви е мнението за трасиращите боеприпаси?

А, Б и В - Ако е възможно те въобще не трябва да се ползват в боя, тъй като лесно разкриват позицията на стрелящия. Използват се основно при тренировъчната стрелба. Заради това всеки снайперист носи със себе си няколко такива патрона.

26 Ползвали ли сте амуниции, които детонират при удар?

А, Б и В - Да. При удар малък пламък, както и малко облаче дим могат да бъдат видяни. Това позволява добре да се види попадението. С подобен метод можеш да принудиш врагът да излезе от дървени къщи и т.н.

27 Как преценявате страничният вятър?

А. По лична преценка и опит. Когато е необходимо, аз използвам трасиращ боеприпас, за да определя страничния вятър. Аз бях добре подготвен за подобни условия на стрелба тъй като там където тренирах, условията бяха често със силен страничен вятър.

Б. По собствена преценка. Не стрелях когато вятъра беше прекалено силен.

В. Снайпериста не стреля при силен страничен вятър.

28 Можете ли да си припомните правилата за стрелба движеща се цел?

А, Б и В - Не. По лична преценка и опит.

29 Имате ли опит с противотанкови пушки? /armor piercing rifles така си го превеждам??/

А. Да, няколко пъти съм стрелял срещу картечници със щит. Аз можех да уцеля малки цели до 300 метра, тъй като точноста беше много по ниска от К98. Освен това те бяха много тежки и неповратливи и не бяха подходящи за снайперско оръжие. Аз не бих ги ползвал срещу незащитени цели.

Б и В - Не.

30 По какъв начин потвърждаваха попаденията ви?

А, Б и В - С наблюдение и потвърждение на офицер или двама войника. Ето защо броят на поразените цели е по-малък от колкото е в действителност.

http://www.offroad-bulgaria.com



Гласувай:
4



1. germantiger - ...
10.02.2017 14:32
Бруно Сюткус - ГЕРМАНСКИ СНАЙПЕР - ГЕРОИЗЪМ 9

http://germantiger.blog/history/2015/04/27/bruno-siutkus-germanski-snaiper-geroizym-9.1357008

- Този е „свалил” или просто убил 209 потвърдени живота – съветски войници и офицери, изтребва в 52 СНАЙПЕРСКИ ДУЕЛА - всички руски снайпери изпратени да го ликвидират!

- Разпити а КГБ, самия Андропов, среща с вълци и мечки, 14 години работа в мина, бой с престъпници, побоища, изтръгнати нокти, синьо-черно тяло в рани, влизане в посолсвтото на ФРГ в комунистическа Москва, 22 години в Сибир

- Целувката на Рождесвто христово, литовската съпротива срещу комунистите след войната, германеца снайперист мобилизиран на 2 пъти в... Съветската армия !!, манифестация и плакат на Сталин в калта пред трибуната

В своята книга-изповед, Бруно Сюткус разказва (според мен „аскетично”) за снайперски дуели, сражения, личните му победи, но най-вече за борбата след войната. Неговата книга НЕ ме впечатли с разказа му за сблъсъка на Източния фронт, ако търсех такава бих препоръчал десетки преди и над тази на Сюткус, той ме впечатли с разказа си след войната – втората част на постинга!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megavselena
Категория: Хоби
Прочетен: 142370
Постинги: 89
Коментари: 59
Гласове: 183
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930