Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2017 21:12 - Стенограма на българската политическа действителмпст и беззаконие
Автор: megavselena Категория: Политика   
Прочетен: 2151 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Стенограмата КТБ според Прас Прес

 

Стенограма

От

 

Консултативна среща при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили и с партиите, които имат представители в Европейския парламент, състояла се на 29 юни 2014 г.

Според Прас-Прес

Присъстват:

Михаил Миков – председател на 42-то Народно събрание

Пламен Орешарски – министър-председател на РБ

Бойко Борисов – Политическа партия ГЕРБ (ПП ГЕРБ)

Владислав Горанов – ПП ГЕРБ

Сергей Станишев – Коалиция за България

Янаки Стоилов – Коалиция за България

Евгений Узунов – Коалиция за България

Лютви Местан – председател на Движение за права и свободи (ДПС)

Йордан Цонев – ДПС

Николай Баревков – Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден

Красимир Каракачанов – Коалиция България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден

Меглена Кунева – Реформаторски блок

Радан Кънев – Реформаторски блок

Иван Искров – управител на БНБ

Калин Христов – подуправител на БНБ

Росен Плевнелиев: Уважаеми представители на политическите сили и на БНБ, благодаря Ви, че уважихте тази среща. Ще бъда кратък. Ситуацията е тежка и трябва да вземем важни решения. Страната е в банкова криза. Трябва да видим как да излезем от нея. Предлагам да изслушаме първо г-н Искров. Какво става в банковата система г-н Искров? Вчера КТБ, днеска ПИБ, къде ще спре това?

Иван Искров: Ще бъда откровен с вас. Не знаем къде ще спре. Помните ли онази грама на посланик Байърли за банките „гнили ябълки“?

Хор: Помним, помним…

Иван Искров: Там беше казано съвсем ясно къде е проблемът. Кредитиране на свързани лица се казва. Българските банкери вземат парите на вложителите и ги дават на себе си, за свои си бизнеси. Ако бизнесът им е печеливш – връщат нещо в банката, а печалбата я изнасят в офшорки, за да не плащат данъци. Ако е губещ – в банката не се връща нищо и вложителите го… разбирате, нали? После и данъкоплатците го… за да покрият загубите.

Радан Кънев: Това не е ли незаконно? Банков надзор няма ли? Защо сте допуснали тези свързани кредити?

Иван Искров: По закон могат да отпускат кредити на свързани лица до 10% от капитала на банката… но те се крият зад офшорки. Дават си до 200-300% от капитала, че и повече.

Радан Кънев: И като се крият няма как да ги хванете ли? С целия ви инструментариум, финансово разузнаване там, ДАНС?

Иван Искров: Това е политически въпрос. Има една приказка: « Да не се гоним, че да не се хванем ». Нашите данни сочат, че хора от всички политически сили са свързани с тези бизнеси. За ПИБ имам два доклада. От 2011 г. и сега един, предварителен. Моите инспектори са описали всичко. Анализирали са кредитния портфейл. Ние даваме предписания да си оправят бакиите, но Цеко и Ивайло не е…, пардон, не им обръщат внимание. Колегата ще каже повече. Калине…

Калин Христов: Защо да обръщат внимание, като санкция в закона няма. Можеш да си източиш цялата банка и няма кой копче да ти каже. Специално за ПИБ, там положението е неспасяемо. Някакъв кипърски безработен е взел над милиард лева кредити от банката. Общо към 3 милиарда няма да се върнат. Тази зараза е плъзнала и към чуждите банки. Имаме доклад за Булбанк. Хампарцумян… КТБ е цвете, може да се каже.

Бойко Борисов: Цвете, цвете, ако не бях го напомпал Делян с парите от държавните фирми… Дянков е виновен. Ако не беше ги дръпнал нямаше сега да се чудим що падна КТБ.

Владислав Горанов: Тихо сега. Делян вече е в ПИБ, там трябва да дадем едно рамо.

Иван Искров: С една дума – източват. Вижте кои банки тръгнаха да падат – тези с най-много свързан бизнес са КТБ и ПИБ. Следва ЦКБ на тимаджиите, Инвестбанк на Петя – тя е малка, на Маджо банката – Асет ли беше, Общинска – там е Ковачки.

Росен Плевнелиев: А западните банки?

Иван Искров: Кои западни? Гръцките ли? Италианските ли? Че те в Гърция си ги източват с размах и помпат ликвидност от нашите клонове. Но по-важното е, че паднат ли нашите „гнили ябълки“ ще одрусат и здравите през междубанковите заеми. Както казах, не му се вижда краят.

Пламен Орешарски: Да припомня, че веднъж я спасявахме ПИБ с държавни пари.

Хор отляво: Помним, помним…

Меглена Кунева: Аз не мога да разбера, нали и от Европейския съюз ни гледат. Как така източват банките, те не го ли виждат?

Петър Чобанов: Ако позволите, гледат каквото им подадем. Ето, за ПИБ искаме сега да разрешат държавна помощ. Ако не дадем от бюджета – край. От Брюксел ни искат гаранции. Пратихме им, че гарантираме помощта със злато и активи. Да не мислите, че ще проверяват? Няма никакво злато. Помощта е гарантирана с кредитите на този, кипъреца.

Меглена Кунева: Лъжете ЕС?

Петър Чобанов: Те си знаят, не пасат трева. Сега имаме там в дирекцията наш, читав човек. Тя ще разпише за помощта. Ще налеем някой и друг милиард от бюджета да стабилизираме положението, а после ще видим.

Росен Плевнелиев: Моите съветници казват, че имало някакъв Фонд за гарантиране на влоговете, там какво става, г-н Искров?

Иван Искров: По принцип във Фонда за гарантиране на влоговете трябваше да има пари за изплащане на гарантираните в КТБ, ако фалира. Обаче банкерите все натискаха вноските там да са малки, че да не им се налага да търсят пари от пазара, ами да си работят с това, което спестяват от гаранциите по влоговете. Е, сега пари – йок.

Янаки Стоилов: Може ли аз да попитам? Кой ще ни даде пари?

Петър Чобанов: Кой нищо няма да ви даде, той само взима. (смях в залата). Ще теглим кредит, за да изплатим гарантираните 3.6 млрд. лв. Ще натискаме клиентите да не ги теглят от банките. Ще измислим там някаква мизерия да им е трудно да си ги вземат. Така парите ще останат по другите банки. Може и да ги позакрепим. Поне временно. После ще го мислим.

Бойко Борисов: Орешарски, ти си отиваш, а аз пак ще дърпам кредит. Я кажете как ще си вземем нашите пари. Аз изгорях с едни 20 милиона само от КТБ. Дадох ги на оня тъп културист, той ги набутал баш там.

Хор: Да, кажете, парите ни…

Иван Искров: За парите имаме два варианта. Единият е банкова ваканция.

Калин Христов: Проведохме консултации. Данчо Ммм Цонев и Влади Горанов се разбраха. Затваряме банките за две седмици. Спираме преводите навън. Вътрешните ги лимитираме до 5000 лв. Ограничаваме тегленията в брой до 400 лв. седмично. Подстригваме влоговете над 100 000 евро. Горе-долу като в Кипър. Ето, приготвили сме тук един документ. ГЕРБ и ДПС го подписаха. Чакаме другите.

Росен Плевнелиев: Но така икономиката ще спре!

Влади Горанов: Ще спре за тези, които плащат през банки. Който е скатал кеш ще продължи да работи и ще изкяри много като му фалира конкуренцията.

Бойко Борисов: Ние от ГЕРБ сме съгласни. Подготвени сме. Цецо ме информира, че фирмите ни са заредени с кеш до капачката.

Михаил Миков: Ние не сме съгласни. Нашите фирми нямаха време да влязат на поръчките и да заредят с кеш. Дайте ни още 6 месеца, година време и после ваканцувайте. Не е справедливо сега.

Радан Кънев: Нашите избиратели няма да ни подкрепят за такава мярка. Гаврийски е твърдо против, даже каза, че ще остави Алианц отворена ако другите затворят.

Йордан Цонев: Това е шантаж и национално предателство. Ето как чужди интереси работят против народа. Няма да се удивя, ако Сорос крепи Алианц.

Бойко Борисов: Ето, казвах ли ви. ДСБ и БСП са една партия. Като не искате ваканция какво искате? Като дойда на власт да тегля заеми ли? Да ми го пишат на мен тоя заем?

Петър Чобанов: Заем така или иначе ще трябва да се тегли. Към 16 милиарда. Ако направим банкова ваканция ще подстрижем влоговете над 200 бона и можем да свалим заема на 9 милиарда.

Бойко Борисов: Ето, виждате ли?

Радан Кънев: А не може ли да подстрижем тези, банкерите, които са източили парите?

(Дружен смях в залата)

Красимир Каракачанов: Първо, как ще подстрижеш офшорките? Второ, ако тръгнеш да ги стрижеш, кой ще ти даде после лихва за партийната субсидия и безотчетни за кампаниите?

Николай Бареков: За телевизия, за кебапчета…

Росен Плевнелиев: Мда, и за технопарка ми… Добре, това предложение за банкерите отпада.

Йордан Цонев: Подписвате ли се за ваканцията, или…?

Михаил Миков: Ние не подписваме. Казах, нямаме достатъчно кеш във фирмите и ще изгубим от сделката. Фирмите на ГЕРБ ще ни унищожат с техните резеври. Може и да сме на власт, може да сме с ДПС, но Делян не ни дава нищо. Завардил е всички капии в поръчките.

Радан Кънев: И ние не подписваме, ама вие сте за прокурор…

(Смях в залата)

Росен Плевнелиев: По този повод ни предстоят консултации и със Сотир Цацаров. Той не дойде на срещата и моли да го извините. Имал работа с Делян покрай КТБ.

Бойко Борисов: И аз имах работа с Делян покрай КТБ. Добре си работехме. Булгартабак, туй-онуй… Искров, кажи ми сега как да си взема тия 20 милиона от културистчето в КТБ. Вежди и той се набутал там, плаче ми по телефона, блокирали му ги.

Евгений Узунов: Ми ще ги загубиш, като не слушаш предупрежденията. Ето, аз своите ги спасих навреме. Останаха едни 160 бона блокирани, ще ги плати Фонда.

Иван Искров: Спокойно.  С ваканция или без, няма да ги оставим там тези пари.

Разработили сме план. И Делян помогна. В Библиотекарския го съгласуваха. Ще правим цесии.

Радан Кънев: По тази тема може и Командира да даде някой съвет.

Калин Христов: Искам да отбележа, че от БНБ направихме каквото беше по силите ни. Предупредихме когото трябва преди да затвори КТБ. Ето, Нели Кордовска по нощите ходи в КТБ, но си спаси влога. Не сме виновни, че подценявате нашата оперативна информация и не реагирате навреме.

Пламен Орешарски: За Кордовска имам доклад от ДАНС, че оная нощ са я хванали да разнася пари в черна торба. Замажете там нещо.

Калин Христов: Ще замажем, отбелязвам си. Сега обаче е важно да се погрижим за останалите. Ще действаме с цесиите. Не се притеснявайте, всичко е под контрол.

Пламен Орешарски: Така, аз разбирам, че няма консенсус за банковата ваканция. Борисов – сори, след мен ще теглите заем. Дами и господа, трябва да тръгвам. (към Плевнелиев: Това ли е страничният изход? Плевнелиев: Да, тука, по стълбичката, през бомбоубежището и директно в тоалетната на подлеза).

Росен Плевнелиев: Благодаря ви, че се изслушахте и бяхте конструктивни. Следващата консултация ще е на 14.07, ако не са ни изгонили дотогава с камъни.

Йордан Цонев: За да не ни изгонят по майдански предлагам всички присъстващи да поемат ангажимент да не разгласяват какво сме говорили тук. А банкерите да гарантират ангажимента – с кредити, лихви, изпълнителни листа, знаете как.

Иван Искров: Ще вземем мерки.

Росен Плевнелиев: Има ли против? Няма. Закривам заседанието.




Гласувай:
1



1. barin - Здравей, megavselena. Добре си ги ...
06.07.2017 06:48
Здравей, megavselena. Добре си ги издокарал кой какво говори и какво върши. Нека повече хора прочетат и видят управляващите.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: megavselena
Категория: Хоби
Прочетен: 141003
Постинги: 89
Коментари: 59
Гласове: 183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031