Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2017 00:46 - ОРЕНДА - АВТОР: ЮЛИЯ ВОЙНАРОВИЧ
Автор: bulrose Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4549 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 04.03.2017 01:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ОРЕНДА ИЛИ МИСИЯТА НА БЪЛГАРИНА

АВТОР: Д-р Юлия Занков
image

 Слънцето позлатява розовеещото източно небе с първите свои лъчи и връща августовската топлина под нозете му. Днес е Преображение Господне, а понеже той е вече на 40, значи е и неговото лично преображение.Време му е „влезе в мъжката си сила“, както отколе по тия земи са наричали Силата да ореш земята си и Мъдростта да отЧУВАШ своята челяд. Още преди изгрев новата риза обгърна силните му мишци като бяла прегръдка. Белите му ръкави като ангелски крила се веят, когато той протяга ръце да прегърне изгряващото слънце. После мъжът се обръща и с решителен замах отрязва...“старата си сянка“. Bече е готов да посрещне и познае своята

 ЛИЧНА ОРЕНДА

Описаната по-горе сцена за жалост би се приела по-скоро като кадри от научна фантастика от болшинството съвременни българи. А всъщност допреди стотина години е била редовно практикуван ритуал по навлизане в зрелост на българина. Дори сигурно в някои райони на България има столетници, които си пазят белите ризи, с които са срещнали личната си Оренда и в която съгласно българската традиция ще ги изпратят от този свят, за да се се върнат във вечната, Вселенската Оренда.

Защо „модерният“ българин борави с понятия, като „прана“, „рейки“, „ки“, „чи“, „ла“ – не по-малко компетентно от индуси, японци, китайци, тибетци и пр., а сляпо се доверяваме на Уикипедия, според която Оренда е „тайно знание на индианското племе Ирокези“?

Няма нищо по-страшно от това някой или нещо да бъде забравен.Това е валидно на всички нива – от индивидуалната личност до нацията. Понеже природата не търпи вакуум, опустелите ниши на нашето национално самосъзнание се запълват с лъскави чужбински сурогати, опаковани в кухи за традицията ни понятия, като „ченълинг“, „рейки“, „ню ейдж“, често по „метода“ на папагала. Затова пък звучат „някак си международно“ и те обграждат с ореола на езотерик. А забравяме, че великият Алеко Константинов още преди 100 години  отиде до Чикаго и се върна ‚назад‘, за да ‚отрази‘ журналистически Световното изложение. И един от ‚хитовете‘ на пътеписа му е,  че индианските черги и шевици имат...български мотиви. А от книгите на Карл Май и Майн Рид знаем, че при индианците Ирокези, както впрочем и при прабългарите, Силата се помещава в човешкия череп. И едните, и другите вярват, че тази сила може да се ‚изпива‘ един от друг, т.е. ако пиеш от черепа на победен, но силен враг, можеш да прибавиш силата му към своята. Което и Ирокезките вождове, и нашите Кханове се оказва, че са практикували. Така нашият Крум Страшний ‚добавя‘ към личната си Оренда и тази на Византийския Василевс Никофор Фока и народната песен обезсмъртява този уникален ритуал.

Без Оренда Българинът с ангелски бялата риза няма как да стори собственото си Преображение, и то не само в ‚езическия смисъл‘, защото Преображение Господне е един от 12-те ‚Господни“,т.е. най-важни в годината Християнски празници и теолозите го обяснават като „среща на човека лице в лице с Бога“, за да получи от Всевишния мисията на зрелите си години. Както биха казали нашите забравени Прадеди: „да посрещне Орендата си“. A без Оренда кой тогава ще оре земята ни и ще отЧУВА българската челяд?..Тя и затова българската челяд така си и расте не ЧУВАНА, А САМО ‚гледана‘, и то напоследък основно по Скайп или Месинджър, т.е. онлайн, от родители-гурбетчии. Колко от нас обаче ЧУВАМЕ децата си – не толкова арогантното им говорене, колкото отчужденото им мълчание? А колко сила е заредена в автентичния ни език, който също е част от Оренда.

           БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЯ

Някои я наричат „Дъхът на Бога“, други – „Небесен Водач“, трети – „Божията Искра“.За нас, българите и за някои североамерикански индианци като Ирокезите Тя е Оренда. И всички те са прави.

Всичко, което Е – СЪМ и всичко, което СЪМ – Е!

Наричат я  „Българската Енергия“,защото Оренда е уникален прабългарски термин или по-скоро дефиниция на сложния феномен „Божествена Сила“ ОТ и ЗА българи, за българските вибрации.

Защо тогава се увличаме по Рейки, Ки, Ци, Чи, Хварно, Прана? Това не са съответно японска, китайска, корейска, индуска и пр. „божествени“ сили. Тя, Божествената Сила Е САМО ЕДНА, а това са просто нейните названия на съответните езици. Разбира се – всички те звучат различно, защото са дело на еднакво мощни, но ползващи различни езици цивилизации. Местният език въплъщава местните енергийни вибрации.При всяка духовна практика ВИБРАЦИЯТА /звуковото трептене/ на съответното име води до по-бързо и по-дълбоко „свързване“. При работа с конкретното наименование, когато то съответства на конкретната ЗЕМЯ и НАРОД, се отчита ИЗБОРЪТ НА ДУШАТА, и то ТУК и СЕГА, В ТОВА ПРЕРАЖДАНЕ, КЪМ ТАЗИ ЗЕМЯ.

Затова Рейки не е „японската енергия“, но е функция на японската земя, език и философия. Така българската Оренда, макар и „сянка на забравените прадеди“ е изконна част от нашата свещена земя и въпреки немарата ни, пази от загниване националните ни корени. Припомня ни, че

     КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО

И така – след като Оренда е Познанието на Българина,нека кажем за какво Познание става дума. И какво специфично ПРАБЪЛГАРСКО има в него?

Една от най-тъжните истини, на които ни научиха Модерните времена, е за Жизнената енегрия, от която масово ни лиши Индустриалното и Пост-Индустриалното общество. Консерванти, токсини, ГМО-та, енерго-вампири във вид на мобилни телефони и компютри. Глупавата ни самонадеяност ни пречи да се възползваме от Знанието на Предците си – ако не за друго, за попълване на енергийната ни недостатъчност. Ние, българите носим в кръвта си уникални мощни енергии, но не ги познаваме. Научна истина е, че вибрациите в музикалните тонове и на звуците в отделните думи притежават различни по сила и вид енергийни заряди. Такава е думата ОРЕНДА, която наc ,  българите директно ни зарежда с предаваната по наследство положителна Енергия,която самата е Оренда.Нашите жреци-войни Колобрите са наричали така  магическата сила, която според тях поддържала една духовна територия, наречена САРАКТ, върху която се развивал и съхранявал Българският Дух. Нашите предци вярвали, че тази тайнствена сила може да убива само с едно докосване, но и да възкресява. Прабългарските жреци-войни Колобрите освен жреци на Тангра, чрез особени практики, култивирали в себе си тази божествена Сила, сами превръщали себе си в еманация на тази Сила, НО знаели и тайните на нейното управление. Българите вярвали, че Орендата се прехвърля от един човек на друг. Оттук произлиза и ритуалът с пиенето на вино от човешки череп. Предвид аналога с Ирокезката традиция, явно Opендата е освен Архетип – общочовешки цивилизационен феномен, който в различен вид присъства сред всички култури на планетата, но и най-мощната и истинска Вътрешна Сила. На пръв поглед тя е аналогична с някои други Източни идеи, но всъщност е доста по-различна от тях. С термините на съвременната наука можем да дефинираме Орендата като особен вид енергия, която има плазмено-електромагнитен или полеви характер, която действа на субатомно ниво. С тази енергия са свързани редица психически и физически феномени, като: телепатия, ясновидство, телекинеза, психометрия, лекуване с ръкополагане, мануална терапия, левитация, психотронни въздействия. Така прабългарската Оренда е мощна,реална и прагматична Енергия и присъства осезаемо и реално както в живота на народа, така и в бойната практика на войните. Чрез древните хроники достига до нас не само информация за тези практики, но и високият авторитет, с който нашата духовна практика се е ползвала още в Древността. Арабският хронист от Х век Ал Масуди пише, че „Българите са от религията на Маговете“.

     ОРЕНДАТА И ТАЙНАТА НА БЪЛГАРИHA 

Прабългарите вярвали, че притежават най-мощната  и истинска вътрешна Сила. Тази Сила не може да се персонифицира нито с много божества, нито даже с един единствен Бог. Тази Вселенска Сила е отличила българите с част от себе си, която те да предават от поколение на поколение като неотменна част от нашия Геном. В замяна на това българите са предопределени да побеждават и да изпълнят специалната Мисия, с която Върховната Сила ги е натоварила. Бойното умение също допълва Орендата.Не случайно българските Багатури  са повеждали в атака конницата ни с прогласявайки гръмогласно името на някой от 12-те Символа на Оренда.

В обобщение Орендата е фундаментално древно Знание и Изкуство, свързано с древнобългарската духовна система, руническото им писмо и Глаголицата. Оренда е Духовен Път, Практика, концентрирано Намерение за щастие и хармония, Свързване с нашата същност като Единство от Светлината и Дъха на Бога.

 „Оренда“ е най-старата българска дума и в много отношения съвпада с онова, което медиите наричат „Тайната на Българина“. Според познавачите „оренда“ е дума с огромна и мощна вибрация и сама по себе си е сила, която в случай, че я овладеем, можем само с едно докосване както да убием, така и да съживим . В Оренда има два основни принципа:

 СИНХРОНИЗИРАНЕ 
 и
КОНЦЕНТРИРАНО НАМЕРЕНИЕ

Оренда има 12 Символа, всеки от който носи посланието, завихрянето, движението на частиците. Те са способ, ключ за отключването на истинската Енергия. Тя съдържа „СЛОВО“ /вълни, безкрайни вълни/, което започва от момента на изричане и продължава вечно да се движи.Преминава през Пространството и Времето и се превръща в Материя.

Оренда не е просто знание, а и Практика, изградена върху правила и закони.Оренда е пътят на свързване на човека със самия себе си. Оренда е вечното Движение.

Понятието Оренда е бездънно като самата Вселена, която е дарила българите с уникална Чест, но   и уникална Отговорност – да сме Пазители и да предаваме от поколение на поколение собствената си Част от Вселенската Енегрия, която ни е дарена още в зората на Времето , за да осветяваме битието на своите събратя по Човечество.Този феномен е в основата и на т.нар. „Тайна на Българина“, и на Българския Геном, с което сакрално значение за националното ни Възраждане ще продължим да запознаваме нашите читатели и да строим Мостове към Новото, за което е известно, че е само...едно забравено или умишлено заличено от нашата национална памет Старo.

ОРЕНДАТА И НЕЙНИТЕ ДВАНАДЕСЕТ ЗНАКА

image

Когато изясняваме значението на всеки един от 12-те знака на Оренда, нека подчертаем, че освен с могъщите си звукови вибрации при вербалното им изричане /наричане, заклинание/, те притежават и зрителен знаков смисъл на магически визуализации.Съществуват доказателства, че Константин Кирил Философ и брат му Методий са били сред великите Посветени в древнобългарските езотерични практики, респективно са били сред великите Адепти на Орендата и при сътворението на нашата уникална Азбука са въплотили Познанието си за 12-те Знака на Оренда. Темата за Глаголицата и Кирилицата заслужават отделно представяне, но презентацията на уникалната българска Оренда би била непълна без да разкажем какво символизира всеки един от тези знаци, след като вече очертахме какво представляват те като една цялост и общност наречена Оренда.

 УНИВЕРСАЛНАТА ОРЕНДА  – символизира Пътя на Силата, усилва енергията.

ЛЮБОВ БОЖЕСТВЕНА – символ на стремежа на човека към Любовта на Твореца и закрилата на съответния Ангел Хранител.

БЛАГОСЛОВИЯ, ТРИЕДИНСТВО: Отец – Син – Дух; Дух – Душа – Тяло. Всяка твоя стъпка ще бъде благословена

ВЯРА, ЛЮБОВ, МЪДРОСТ – Христовият Принцип, Христовият Дом. Любовта е Смисълът, Вярата е Движението, а Мъдростта – Осъзнаването.

ЛЮБОВ

КЪСМЕТ

БЛАГОПОЛУЧИЕ

ЗДРАВЕ

 Последните 4 знака на Оренда се наричат ПОВРАТНИ и регулират в положителна посока всеки негативен аспект от живота /като влошено здраве, емоционални проблеми, застой/:

 ЕНЕРГИЙНО БАЛАНСИРАНЕ – Балансиране и Хармония са двете начала в Равновесието. Насочва към хармoния, равновесие и заслужено спокойствие.

 ИЗЧИСТВАНЕ НА КАРМАТА – превантивен символ.Той е смирение и прошка.Избор в посока към Проглеждане и разбиране, че животът ти не е низ от случайности.

ЛЕКУВАНЕ НА КАРМАТА – всеки носи своите грешки като багаж и трябва да се разтовари, като насочи своя избор в полза на научените уроци и извисяването.

ПРОМЯНА В ЖИВОТА – това е най-мощният от 12-те символа и затова към него трябва да се пристъпи много внимателно, след като човек конкретизира точно и ясно какво точно иска да се промени.

Дванайсетте Знака на Оренда са били използвани активно както в езотеричните и духовните практики на Колобрите, а в по-нови времена – от Вещи и Посветени знахари и лечители, така и в бойните изкуства и стратегии на прабългарите.Използвани са и досега, макар и значително по-рядко, при някои достигнали до наши дни, повечето като етно-представления,  кукерски игри, Богоявленски и Лазарски  гадания, Наричане на вода и пр.

Във все по-задълбочаващата се духовна криза, в която затъва човечеството, все повече българи, а и доста чуждоземни познавачи на древното българско историческо и духовно наследство, се обръщат към Мъдростта на нашите Корени.Преоткриването на Оренда е част от това Възраждане на Познанието, с което сме били дарени като народ още преди хилядолетия.

 Да преоткрием като нация теорията и практиката на Оренда - това не е опит да се укрием от собствените си „модерни“ грешки и грехове зад величието и мъдростта на прадедите си, а да досъградим започнатия от нашите Предтечи жив Мост към едно достойно Бъдеще за цялото Човечество.И може би точно това е Мисията на Българина.

                                                                                                                    

 

 

 

 

 

                                       

 

 

 

 




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг

1. krumbelosvet - Безпокои ме
04.03.2017 17:17
Безпокои ме, че въпреки "орендата" изчезваме като индианците, от СЪЩАТА ръка...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulrose
Категория: Политика
Прочетен: 22448
Постинги: 8
Коментари: 1
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031